featured
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Köy Enstitüleri Ayvalık’ta 85. Yılında 3 Gün Boyunca Anıldı

Köy Enstitüleri Ayvalık’ta 85. Yılında 3 Gün Boyunca Anıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin aydınlanma tarihine damga vuran Köy Enstitüleri, kuruluşunun 85. yılında Ayvalık’ta düzenlenen etkinliklerle anıldı. Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 11-13 Nisan tarihleri arasında Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleşen “5. Ayvalık Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri”, eğitim, bilim, kültür ve sanat başlıklarıyla dolu dolu geçti.

Bu yıl öğretmen, gazeteci ve yazar Dursun Akçam anısına ithaf edilen etkinlikler, Ayvalıklıların yoğun ilgisiyle karşılandı.

Şiir, Müzik ve Öyküyle Açılış

Etkinliğin ilk gününde Pelin Batu ve Haluk Çetin sahnedeydi. “Şiir, Müzik, Öykü Dinletisi” adlı performans büyük ilgi gördü. Batu’nun seslendirdiği şiirler ve Çetin’in yorumladığı şarkılar izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Dinletiye katılanlar şarkılara hep birlikte eşlik etti.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve belediyemizin ev sahipliğinde, 5. kez eğitim, bilim, kültür ve edebiyatı Ayvalık’ta gündeme taşıdık,” dedi.

Gündem: Milli Eğitim Politikaları

Etkinliğin ikinci gününde gerçekleşmesi planlanan “Köy Enstitüleri’nden Günümüze Milli Eğitim Politikamız” başlıklı panelin konuşmacılarından gazeteci-yazar Murat Ağırel, gözaltına alınıp adli kontrolle serbest bırakılmasına rağmen resmi süreçler nedeniyle panele katılamadı. Bu gelişme etkinlikte burukluk yarattı.

Paneli tek başına sürdüren CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan, Köy Enstitülerinin Türkiye eğitim sistemine katkılarını ve günümüz eğitim politikalarıyla ilişkisini ele aldı. Güneşhan, enstitülerin özellikle kırsal bölgelerde eğitime erişimi artırmadaki rolünü ve toplumsal kalkınmadaki etkisini vurguladı.

Kapanış Panelinde Kültürel Miras

Üçüncü ve son günde ise “Köy Enstitülerinin Kapatılmasının Kültür Dünyamıza Etkileri” başlıklı panel düzenlendi. Gazeteci-yazar Zeynep Oral ile Nesin Vakfı Yönetmeni ve ressam Süleyman Cihangiroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen panelde, Köy Enstitülerinin ardından kültürel alanda yaşanan dönüşüm ele alındı.

Süleyman Cihangiroğlu, Nesin Matematik Köyü’nün kuruluş sürecini paylaşarak bu projenin Köy Enstitüsü ruhuna benzer bir yapı taşıdığını ifade etti. Yılda yaklaşık 15 bin öğrencinin yararlandığı Matematik Köyü’nün ardından, 8 yıldır süren çalışmaların sonunda “Matematik Lisesi”nin kuruluş müjdesini de verdi.

Ayvalık’ta üç gün boyunca süren Fikir ve Kültür Günleri, Köy Enstitülerinin bıraktığı mirası yaşatma adına önemli bir platform oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Köy Enstitüleri Ayvalık’ta 85. Yılında 3 Gün Boyunca Anıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir