• BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,91% 0,40
  • EURO

    47,08% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4300,82% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

Seferihisar ve Menderes yangınlarının bilançosu ağır

Seferihisar ve Menderes yangınlarının bilançosu ağır

GÜNDEM 2.07.2025 09:41:00 0
Seferihisar ve Menderes yangınlarının bilançosu ağır

İzmir’i günlerdir etkileyen yangınlar, beraberinde ekolojik ve ekonomik yıkımı da getirdi.

İZMİR(İGFA) - İzmir Planlama Ajansı (İZPA) yetkilileri, özellikle Seferihisar ve Menderes bölgelerini etkileyen yangınların, ciddi habitat kayıplarına neden olduğunu açıklarken yine bölgeye özgü türlerin yok olduğunu, yanan tarım, orman ve mera alanlarından dolayı yaklaşık 50 bin küçükbaş hayvanın doğal beslenme alanlarını kaybettiğini dile getirdi.

10 bin hektarlık alanı küle çeviren alevler, arıcılık ve zeytincilik faaliyetlerini de olumsuz etkiledi.

Seferihisar ve Menderes'te 14 bin futbol sahası büyüklüğüne eşit yaklaşık 10 bin hektarlık alanı küle çeviren yangınlar hem ekolojik hem de ekonomik alanda yıkıma neden oldu. İzmir Planlama Ajansı (İZPA) yetkilileri yangınların etkilediği bölgelerde yaşamın kısa sürede normale dönmesi için sosyal ve ekolojik onarım çalışmalarının hızlı şekilde başlaması gerektiğine dikkat çekti.

“YAŞAM ALANLARI KAYBOLDU”

İZPA Genel Müdür Vekili Aykut Uçar, yangınların İzmir kent merkezine yakın olan, kır ve kent olmak üzere doğal alanların birlikte görüldüğü kent çeperi diye tarif edilen ve popülerleşen bölgelerde meydana geldiğini belirtti. Geçen yıllarda Orhanlı Mahallesi’nin kuzey ve kuzey doğusunda da büyük yangınların çıktığına, bu yangınla birlikte bölgenin neredeyse tamamının yandığına dikkat çeken Uçar, “Önemli bir tarım havzası ve doğa alanı. Habitatları, ekosistemleri açısından da kıymetli bir alan. Burada yaşadığımız kayıp hem ekolojik hem de ekonomik boyutta sarsıcı oldu. Oradaki doğal alanı, habitatları kaybetmek İzmir için büyük kayıp. Bu bölgede pek çok endemik bitki türü olmakla birlikte yine pek çok yaban hayvanı varlığını da sürdürüyordu. Biz onları, onlar yaşam alanlarını kaybetti” dedi.

“ORMAN YANGINLARINDAN EN FAZLA HAYVANCILIK ETKİLENDİ”

Menderes ve Seferihisar'daki bölgelerin önemli tarım havzalarından biri olduğunu aktaran Uçar, şunları söyledi: “Karakoç ve Orhanlı dereleri ekolojik ünitelerinin batı ve doğu yamaçları yandı. Sadece orman alanları değil tarım alanlarını da kaybettik. Bu alanlarda hurma zeytini dediğimiz özellikle Karaburun ve bu bölgede yetişen hurma zeytinlikleri zarar gördü. Bölgede ciddi şekilde arıcılık ve bağcılık faaliyeti yürütülüyor. Bunlar zarar gördü. Meşeler zarar gördü. Ancak orman yangınlarından en fazla hayvancılık etkilendi. Özellikle buralarda küçükbaş hayvancılık çok yaygın. 50 bin kadar küçükbaş hayvanın yangından etkilendiğini tahmin ediyoruz. Çünkü o bölgede hayvancılık meralarda doğal yöntemlerden olan otlatma şeklinde yapılıyordu. Küçükbaş hayvancılığın yapıldığı alanlar, yangınlardan dolayı kayboldu. Bu da önümüzdeki dönem için ekonomik açıdan ciddi bir kayıp.”

“ALANLARIN HIZLICA ONARILARAK YENİDEN KÖYLÜYE KAZANDIRILMASI ÖNEMLİ”

Hurma zeytin, meyve ve sebze bahçelerinin de yangından etkilendiğini anımsatan Uçar, “Ekonomik olarak bir diğer kayıp ise derleyicilik faaliyetlerinde yaşanacak. Bu bölgede yaşayan köylüler, ormanlardan ve bulundukları doğal alanlardan beslenip üretiyordu. Bu bölgede ormancılık, derleyicilik, toplayıcılık faaliyeti yürütülüyordu. Yine küçükbaş hayvancılık için de bu alanlar ve meralar kullanılıyordu. Arıcılık için de benzer bir sorunla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. O nedenle bu alanların hızlıca onarılarak yeniden doğaya ve köylüye kazandırılması büyük önem taşıyor. Bu açıdan yerel yönetimlerin destekleri çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yangınlardan sonra barınma, gıda ve tarım konusunda gereken desteği veriyoruz” diye konuştu.

AYLIK BİN 600 YANGININ YÜZDE 40’I ORMANLIK ALANDA

İZPA Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Özkan, doğal afetleri önlemenin her zaman zararı telafi etmekten daha ekonomik olduğunu vurguladı. Özkan, afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu tür krizlere ne kadar iyi hazırlanırsak, hem yangın sayısını hem de şiddetini sivil halk için o kadar azaltabiliriz. Türkiye’de orman teşkilatımızın uzun yıllara dayanan güçlü bir deneyimi var. Ancak, orman alanlarının üzerindeki insan baskısı, artan nüfus ve şehirlerin genişlemesiyle birlikte giderek artıyor. Bu durum orman yangınlarından kaynaklanan zararın artmasına yol açmakta, ortaya çıkan bu büyük hasar teknik yetersizliklerden değil, maalesef ki insan aktivitelerinin yoğunluğundan kaynaklanıyor. Türkiye genelinde1 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında çıkan yaklaşık bin 600 yangının yüzde 40’ı ormanlık alanlarda, yüzde 60’ı ise orman ve kentlerin kesişim noktalarında gerçekleşti. Orman yangınları artık yalnızca bir afet değil, hepimizin bireysel ve toplumsal düzeyde mücadele etmesi gereken bir sorun hâline geldi. Burada belediyelere de önemli ve destekleyici bir rol düşüyor. Bu kapsamda İZPA imzası ile yayımlanmış ‘Belediyeler İçin Orman Yangını Acil Eylem Planı’, kurumlar arası koordinasyon ve belediyelerin üzerine düşen bu destekleyici rolün çerçevesini çizmek adına önemli bir yardımcı kaynak.”

YANGINLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İNSAN KAYNAKLI

Özkan, orman yangınlarının yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Akdeniz Havzası’nda iklim koşulları bizim lehimize çalışmıyor. İzmir’de yağışlar yüzde 45 oranında azaldı, havzalardaki su kaynakları neredeyse tükendi ve haziran ayında hiç yağış almadık. Kuraklık, rüzgârın kurutucu etkisi ve düşük nem, yangın riskini ciddi şekilde artırıyor. Özellikle kent-orman geçiş alanlarının entegre ve multidisipliner bir yaklaşımla yönetilmesi gerekiyor. Kamu kurumlarının kendi aralarındaki uyum, yerel halkla kurdukları iletişim ve toplumsal farkındalık çalışmaları bu süreçte kritik önem taşıyor. Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirdiğinde sorunlar büyük ölçüde önlenebilir. Vatandaş olarak bizlerin de alışkanlıklarımızı değiştirmesi ve daha dikkatli, daha özenli olması gerekiyor. Belediyelerle ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği içinde hareket ederek üzerimize düşeni yapmalıyız.”

“KOORDİNASYON ÇOK ÖNEMLİ”

Afetlerin yalnızca yönetenleri değil, etkilenenleri de kapsadığını vurgulayan Özkan, “Yönetenler ve etkilenenler birbirinden bağımsız hareket ettiğinde koordinasyonsuzluk ve verimsizlik ortaya çıkıyor. Kurumların olduğu kadar halkın da sorumlulukları var. Hepimiz birbirimizi uyarmalı ve ortak değerlerimize sahip çıkmalıyız. Ormanları kullanmak hepimizin hakkı, ancak bunun ulusal bir kaynak olduğunu unutmamalıyız. Yangınların yüzde 87’si insan kaynaklı ve çoğu ihmal sonucu çıkıyor. Dolayısıyla, davranışlarımızda çok daha dikkatli olmalıyız. Ormanlarla kesişen kentsel alanlarda ve tarım arazilerinde daha özenli hareket etmeliyiz. Yangınlarda görev yapan tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konya Selçuklu’dan sıfır atık için anlamlı atölye

Sakarya Arifiye’ye sıcak asfalt dokunuşu

Feridun Özbay Sokağı artık daha güzel!

Sakarya’nın o sahilinde tarihte ilk kez mavi bayrak dalgalanacak... Kuzey sahillerinde yeniden mavi bayrak

Konya Selçuklu'da 'yeşil atölye' farkındalığı

İstanbul Bakırköy’de 'Emekliler Evi' açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan yolcusu

Türk Sağlık Sen: Memur ve emekli maaşları enflasyona yetişemiyor

Bursa Gemlik’te 4-6 yaş için ücretsiz Yaz Okulları başladı

Antalya Kumluca’da trafik kazası: 1 yaralı

Bursa Gemlik Belediyesi'nden Umurbey'e asfalt hamlesi

TOFAŞ’tan Karahan Efeoğlu transferi

MEB’den LGS ve YKS tercihlerine güçlü destek... 81 ilde Tercih Danışmanlığı Birimi kuruldu

Bursa'da Minteks Sanat’tan vefa dolu perde

İzmitlilerin yüzleri mahallelerde geleneksel şenliklerle gülüyor

Sakarya'da ana su alma hatlarına dalgıç temizliği

Bursa İnegöl'de Başkan Taban Kemalpaşa sakinlerini dinledi

Mazhar-Fuat 'MFÖ şarkıları' ile Bursa'da zamanı durdurdu

Konya Karatay'da öğrenciler 'Tabiat'ın içinde öğreniyor

MEB'in bütçe yönetimine yapay zeka desteği

İMO Bursa Şubesi’nden Çınarcık Barajı uyarısı!

ANSEDER yeni dönem vizyonunu belirledi

İzmir İtfaiyesi, Çeşme'nin dört bir yanında görevde

İstanbul Şile’de keten hasadı gerçekleştirildi 

Konya Meramlı 'Muhammed Eren Uysal' Avrupa Şampiyonu oldu

Teknogirişim Rozeti Yönetmeliği Resmi Gazete'de... Teknogirişim Rozeti ile yenilikçi girişimler destekleniyor

Konya Selçuklu’da Yelda Park’ta sona gelindi

Yusuf İslam Kara Bursa Yıldırım'ın gururu oldu

Çayırovalılar, lavanta hasadında bir araya geldi

Konya'da giriş çıkışlar daha güvenli hale getirildi

Yükleniyor

Konya Selçuklu’dan sıfır atık için anlamlı atölye

Sakarya Arifiye’ye sıcak asfalt dokunuşu

Feridun Özbay Sokağı artık daha güzel!

Sakarya’nın o sahilinde tarihte ilk kez mavi bayrak dalgalanacak... Kuzey sahillerinde yeniden mavi bayrak

Konya Selçuklu'da 'yeşil atölye' farkındalığı

İstanbul Bakırköy’de 'Emekliler Evi' açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan yolcusu

Türk Sağlık Sen: Memur ve emekli maaşları enflasyona yetişemiyor

Antalya Kumluca’da trafik kazası: 1 yaralı

Bursa Gemlik Belediyesi'nden Umurbey'e asfalt hamlesi

ÜMİT ÖZDAĞ TAHLİYE EDİLDİ!

“BU ŞEHİR İSTİKLAL MADALYASI İLE ONURLANDIRILMALIDIR!”

BAKAN TEKİN’DEN BALIKESİR ZİYARETİ

“EMEKLİLER CUMHUR İTTİFAKI’NDAN HESAP SORACAK!”

Göz tansiyonuna karşı yıllık kontrol uyarısı

Yaz sıcaklarında diyabetliler için 7 hayati önlem

Bacak ağrısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir

48 bin kanser hastasına müjde! 5 akıllı ilaç SGK kapsamında

Diş sağlığı vücudun aynası... Bursa, sağlık turizminde yükseliyor

Uzmanı açıkladı: Sağlık bilgisi paylaşırken teyit edin

Çocuklarda polen alerjisi alarmı

Türk Sağlık Sen’den nöbet düzenlemesi eleştirisi

Büyükşehir’den Erdek’e ücretsiz kanser taraması desteği

Melis Fis’ten skolyoz farkındalığı: Bu bir nazar boncuğu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2